Passagier Maasdam getraceerd + 2 foto’s | 2 reacties

Er werd mij onlangs iets in de schoot geworpen, iets waar ik in 2004-08 veel tijd in heb gestoken - zonder resultaat. Dit schreef ik eerder vandaag op de Amerikaanse newsgroup Assassination JFK:

As written by me earlier this month, I came in contact with W.R. Pietersma, a lady who travelled from Rotterdam to Hoboken, New Jersey on the ship Maasdam IV, thirteen days in June 1962. Just like the Oswalds did.

remarkable:   never before was a passenger of the 1962-trip tracked down by anyone.
remarkable:   she was staying in cabin 471, the Oswalds slept in 473: they were neighbours.
remarkable:   she saw Oswald a lot, didn’t talk to him. She never saw Marina and June.

She sent me two pictures: first time we see pictures of the ship during those days in June 1962.

Diner; neighbour of Oswald is second from left.

On deck; neighbour of Oswald is in the middle.

Dank aan Wil Pietersma en haar zoon Han Becker voor het zenden van de foto’s! Hieronder mevrouw Pietersma en Oswald op de passagierslijst. En daaronder een plattegrond van de verdieping waar de Oswalds sliepen (471 en 473 midden bovenaan - klik voor vergroting).

Naakt op een boot | 2 reacties

Onlangs was John F. Kennedy weer een dagje wereldnieuws. De Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ kwam met een nooit eerder gepubliceerde foto, genomen midden jaren ’50. Op de foto ligt een jonge man te genieten op het dek van een boot, terwijl er om hem heen naakte dames ronddartelen. En die man is niemand minder dan JFK, zo verklaarde TMZ zonder twijfel. Volgens de website had de foto de wereldgeschiedenis kunnen veranderen, als hij was gepubliceerd vóór zijn verkiezing tot president in 1960. Het preutse Amerika had dan ongetwijfeld voor een ander gekozen. Slechts speculeren natuurlijk, maar hoe zou Richard Nixon zijn omgegaan met de Russische kernraketten die naar Cuba onderweg waren in 1962?

Opgetrommelde deskundigen verklaarden dat de foto authentiek was en niet gemanipuleerd. Het materiaal leek inderdaad vijftig jaar oud. Daarnaast dachten alle experts die de foto onderzochten, dat het inderdaad om JFK ging.

Op het moment dat de foto werd genomen, zou toenmalig senator Kennedy volgens de publicisten op vakantie zijn geweest met zijn jongere broer Ted en senator George Smathers (respectievelijk in 2009 en 2007 overleden). Het zou kunnen kloppen: bekend is dat het drietal twee weken op de Middellandse Zee dobberde in augustus 1956.

Een geschiedenislesje. Kennedy wilde graag de tweede man worden van de Democratische presidentskandidaat Adlai Stevenson, voor de verkiezingen van november 1956. Hij slaagde daar echter niet in. Direct na de voor hem teleurstellende Democratische conventie in Chicago reisde hij af naar Zuid-Europa voor de trip op het pleziervaartuig. Zijn vrouw Jackie zat intussen hoogzwanger thuis in Washington, DC. Dochter Arabella Kennedy werd op 23 augustus doodgeboren - toen zat Kennedy nog te genieten op het jacht. Volgens TMZ dus in gezelschap van wat vrouwen. En de foto daarvan werd dus onlangs vrijgegeven.

Het kiekje zou jarenlang in het bezit zijn geweest van een autodealer. Na diens dood, een jaar of tien geleden, erfden zijn kinderen die foto. En nu werd de tijd kennelijk rijp geacht voor het openbaar maken ervan. De pers smulde: de foto werd overgenomen door media van over de hele wereld. Dat wordt allemaal klakkeloos van elkaar overgenomen, zonder veel eigen onderzoek. En hoe verder verwijderd van de bron, hoe meer inhoudelijke fouten. Zo zou ook broer Robert Kennedy erbij zijn geweest volgens een Nederlands dagblad, waar een ander weer wist dat zelfs Jackie aan boord was - totdat de weeën begonnen. In ieder geval: enorm veel free publicity voor onze vrienden van TMZ.

Nog diezelfde dag, 28 december 2009, werd het vuur echter gedoofd. Het bleek een hoax, puur bedrog. Playboy Magazine blijkt de foto in 1967 te hebben gepubliceerd als visuele ondersteuning bij een artikel over spannende feestjes op zee. Op de foto staan volgens het blootblad louter acteurs: zeker geen bekenden. Het fotobijschrift: “Terwijl Andy lekker op het dek aan het zonnen is, duikt Elaine naakt het water in en laat Roxanna uitdagend haar lichaam zien op de ladder.” Bepaald geen nieuwswaardige foto; laat staan een foto die de wereldgeschiedenis zou kunnen veranderen.

Maar toch…

Er bestaat een memo van de FBI, geschreven in 1960, waarin melding wordt gemaakt van een foto van een jacht, met daarop Kennedy, zijn vrienden en wat naakte vrouwen! Waar is die foto dan gebleven? JFK heeft nooit bekend gestaan om zijn monogamische principes… Het opduiken van die afbeelding zou heel wat van die geruchten eindelijk bevestigen. Dan heb je pas voorpaginanieuws!

John F. Kennedy. Hij blijft boeien, bijna vijftig jaar na zijn dood…

De boven water gekomen foto van Kennedy en de naakte vrouwen - met daaronder de foto van Playboy:
http://www.perryvermeulen.nl/bootfotos.jpg
Het memorandum van de FBI waarin melding wordt gemaakt van JFK en zijn naakte vrouwen:
http://www.perryvermeulen.nl/bootfbi.jpg

Foto’s New Orleans | 0 reacties

Op 18 juli maakte ik veel foto’s in New Orleans, van locaties die in mijn boek voorkomen. Locaties dus gerelateerd aan het leven van Oswald.

Vandaag deze pagina gemaakt met de mooiste foto’s. Enjoy.

Groeten,
Perry

45 jaar later | 32 reacties

Bijzonder weekend: gisteren was de moord op Kennedy exact 45 jaar geleden, en morgen ‘viert’ de moord op Oswald dezelfde verjaardag. Ik was gisteren om half 8 ’s avonds geloof ik de enige die er even aan dacht: ik heb meerdere malen via de webcam Dealey Plaza bekeken, maar het bijzondere wapenfeit leek aan Dallas voorbij te gaan. Geen bezoekers, geen bosjes bloemen - niets wat duidde op een memorial voor de president. Ben benieuwd of dat over vijf jaar ook zo is, ik heb bedacht op de 50-jarige verjaardag erbij te willen zijn op Dealey Plaza. Wellicht is er dan meer te doen…

En dan morgen dus de dag waarop Oswald neergeschoten werd, 24 november. Exact vijf jaar geleden nog reden genoeg voor een kleine memorial op de Mathenesserlaan in Rotterdam; ik begreep van de organisatrice van die bijeenkomst dat ze nu iets soortgelijks organiseert in Zweden, waar ze nu woont.

Dit weekend is in ieder geval bijzonder genoeg voor de media: eigenlijk zie je daarin elke vijf jaar een kleine opleving. In 1988, in 1993, iets minder in 1998, maar wel weer veel in 2003. En in 2008 is mijn boek leidend voorwerp van de aandacht voor de moord: deze week onder andere een geweldig artikel in HP/De Tijd, zojuist een telefonisch gesprek gehad met iemand van het Rotterdams Dagblad, en ik zag vandaag dat ik zelfs genoemd wordt op de website van de NOS. Ik denk dat we hiermee het media-verhaal gaan afsluiten: nu hopen dat het met de verkoop net zo goed gaat. Er is gisteren wel een persbericht uitgegaan naar ontzettend veel media in de VS: wie weet wat dat nog kan gaan opleveren.

Ik las ooit dat deze dagen in ieder geval voor één persoon altijd een hel zijn: Marina Oswald-Porter (67) schijnt in deze dagen altijd gespannen te zijn en nog meer te roken dan ze op andere dagen al doet. 45 jaar later gaat ze nog steeds gebukt onder de gebeurtenissen die ze op 22-jarige leeftijd meemaakte.


Exactly 45 years after the tragedies. It seems like people in Dallas do not really care: I watched the scene with the webcam, but there were no special activities in Dealey Plaza. In Holland you always see a little hype every 5 years, with articles on the assassination and with small documentaries on tv. This year my book is subject in lots of these expressions in the media. To at least one person these days are always a hell: Marina Oswald-Porter still caries the burden.

Veel publicaties | 1 reactie

Vandaag weer een dag gehad vol profilering in de media. Geweldig natuurlijk. Vier pagina’s in HP/De Tijd en drie pagina’s in de Belgische tv-gids Primo. Daarnaast even de paginagrote artikelen ingescand uit Zondagsnieuws en Trompetter van afgelopen weekend. Leuke foto’s ook.

Klik op de links voor de artikelen in pdf-formaat. Er is nog veel meer nieuw materiaal, de hele verzameling staat natuurlijk hier.

Vanaf deze plek ook dank aan Frank van der Flier uit het fraaie Alphen aan de Rijn. Heeft me drie hele mooie dvd’s toegestuurd vol documentaires en TV-items gerelateerd aan de moord op Kennedy. Onder andere het interview met Wim Dankbaar bij Barend en Van Dorp, ergens in 2004, had ik nog nooit gezien. Dank u! Er komt binnenkort wel wat in return :)


Book appears in Dutch media a lot! This day lots of new documents on this website, I’m sorry, all articles in the Dutch language. Also one article published in Belgium, so I hope it will result in lots of requests from Belgium people!

Nieuwe foto’s op deze site | 4 reacties

Heb vandaag veel nieuw fotomateriaal op deze site geplaatst:
47 foto’s
die gemaakt zijn op en nabij Dealey Plaza op die 22e november 1963, en 24 foto’s van de autopsies van John F. Kennedy en Lee Harvey Oswald.

Klik op de diverse thumbnails om de afbeeldingen in het groot te bekijken. De verzameling wordt spoedig aangevuld.


Lots of new pictures added on this website. 47 peaces of Dealey Plaza on the faithful day,
24 pictures
of the autopsies of John F. Kennedy and Lee Harvey Oswald. Click on a thumbnail to enlarge the image. More pictures will be added soon.

Dagje Rotterdam | 3 reacties

Vandaag weer een drukke dag gehad. Dag begon met een half uur treinvertraging. Uiteindelijk om half 12 gearriveerd bij station Rotterdam Noord, waar een verslaggever van de Wereldomroep me opwachtte voor een radio-interview in een nabijgelegen cafeetje. Rotterdam Noord: omdat hier de Oswalds dus aankwamen in die ochtend van de derde juni 1962. Men liep na aankomst naar de tramhalte op het Lisplein: left to right, zoals in het adressenboekje van Oswald staat genoteerd. Het kubistische stationsgebouw is bijna vijftig jaar later nog bijna onveranderd.

Daarna door naar het Groothandelsgebouw, naast de enorme zandbak waar men bezig is aan het nieuwe Centraal Station. In een mooie zaak heb ik daar gesproken met Daan Dijksman, ingehuurd door HP/De Tijd om een leuk stukje over het boek te schrijven. Men heeft niet voor niets hém gevraagd: Dijksman schreef in 1993 al voor het opinieblad over het Rotterdamse weekend. Gelukkig weten we inmiddels al een stuk meer dan toen. Ik sprak de Amsterdammer ook al op 8 september 2007 op het Spui in de hoofdstad: hele aardige man. En zijn artikel in 1993 werkte voor mij inspirerend, vier jaar geleden - ik zag het als een vertrekpunt, samen met het boek van Willem Post en Hans Veldman (ook uit 1993).

Door naar boekhandel Donner om daar eens poolshoogte te nemen: hoe zou mijn boek erbij liggen in de grootste boekhandel van het land? Er lagen twee mooie stapels en het boek wordt aardig verkocht. En zo hoort het ook: het boek draait immers voor een belangrijk deel om Rotterdam… Na mijn bezoek werd ik nog gebeld door een hele aardige medewerker van de Belgische TV-gids Primo - daar staat het boek volgende week in. Half uurtje mee gesproken, die man had het boek goed gelezen; zal zeker en vast een leuk artikeltje worden.

Goed, daarna nog om hele andere redenen naar Den Haag geweest en u begrijpt: terug in Brabant ben ik een gebroken man. Wel weer een hele nuttige, leuke dag gehad.


Had a nice day with some interviews in Rotterdam. First Radio Holland Worldwide, an interview near the railwaystation where the Oswalds arrived. After that I had nice conversations with a Dutch weekly magazine and a popular Belgium tv-guide. Inbetween I visited the biggest bookstore in Holland: I was told that many people already bought my book.

Wilhelminapier | 0 reacties

Via de Kop van Zuid in Rotterdam verlieten de Oswalds Nederland, op 4 juni 1962, aan boord van de SS Maasdam IV. Vanuit Rotterdam vertrokken destijds de enorme schepen van de Holland-Amerika Lijn naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Voor 1971 was het gevestigd in het huidige Hotel New York te Rotterdam, het schitterende gebouw op de punt van de Wilhelminapier.

Ik was er twee weken geleden nog, op de groene strook die op de bovenste foto zichtbaar is voor het karakteristieke gebouw met de groene torentjes. Ik denk niet dat Nederland veel locaties kent die deze plek overtreffen qua schoonheid. En voor mezelf blijft die plek bijzonder omdat dáár dus ooit Oswald heeft gestaan, wachtend om aan boord te gaan van het schip.

Morgen mag ik weer naar de havenstad: interview bij station Rotterdam Noord, waar men op 3 juni 1962 de trein uit stapte. Erna wat mooie foto’s van de omgeving maken, en vervolgens een ander interview in het centrum. Nog even Donner binnenlopen om te zien mijn boek er mooi in het oog ligt, in deze grootste boekhandel van ons land. Tussendoor een telefonisch interview met de Belgische media: ben benieuwd.

Verslagje en foto’s van deze dag zal ik later toevoegen.


Some very nice pictures of the Wilhelminapier in Rotterdam. Ships of the Holland America Line used to start their journey here. The company shares its headquarters in Seattle since 1971, but before it was housed in the beautiful building with the two little green turrets. Guess this location can be placed among the most beautiful places in Holland.

Obama & JFK | 2 reacties

En de nieuwe president is gekozen, twee boeiende campagnejaren zijn ten einde gekomen. Terwijl Obama alweer druk bezig is met het samenstellen van zijn regering, vind de wereld het nog steeds aardig om met vergelijkingen te komen tussen de nieuwe president en JFK. Er zijn ook wel vrij veel overeenkomsten te benoemen.

Natuurlijk zijn beide jong, charismatisch, aantrekkelijk, welbespraakt en betrekkelijk onervaren. Kennedy was de eerste president die geboren is in de 20e eeuw, Obama kunnen we beschouwen als de eerste president uit de tweede helft van die eeuw (Obama is geboren in 1961, in de week waarin JFK zijn beroemde ‘Ich bin ein Berliner’-speech gaf).

Maar de mooiste overeenkomst vind ik toch wel de tijdsgeest waarin beiden aan de macht kwamen. Zowel in 1960 als in 2008 was er een enorme behoefte aan verandering, een frisse wind. Weg met het establishment, for the times they are a-changin. We zullen zien of Obama uiteindelijk meer teweeg brengt dan Kennedy kon doen in de tijd die hem gegeven was.

Een minder prettige overeenkomst is de dreiging van aanslagen. Obama heeft met enige regelmaat te maken met serieuze dreigementen aan zijn adres; her en der zijn al mensen opgepakt die bezig zouden zijn met plannen om de eerste zwarte president om te leggen. Laten we hopen dat het bij plannen blijft - Obama geniet voldoende bescherming maar wie kwaad wil kan natuurlijk altijd toeslaan. Vorige week reed Barack Obama, op campagne in Dallas, met zijn gevolg langs Dealey Plaza. De senator had even omhoog gekeken naar het schoolboekendepot - er werd geen woord gesproken.

Gedurende de campagne hebben diverse Kennedy’s van zich laten horen. JFK’s dochter Caroline en zijn broer Ted voerden campagne voor Obama, andere familieleden hebben openlijk Hillary Clinton gesteund. Er zijn nog steeds genoeg Kennedy’s die zelf politieke aspiraties hebben; ben wel benieuwd of iemand ooit nog eens hoge ogen gaat gooien.


Obama is the new president. There are many similarities between him and JFK. Both young, handsome, charismatic, eloquent. And of course there is the era in which we live: fresh blood is, like in 1960, wanted. Let’s hope Obama will end his period in the White House alive - the fears of a new political assassination are increasing month by month. Ted and Caroline Kennedy can be thrilled: they were endorsing Obama during his campaign.

Misdaadverslaggever | 4 reacties

Te goed voor deze wereld. Eerder berichtte ik over de gulle gever die mij een geweldig boek schonk na mijn lezing, vandaag lag er een dvd in mijn brievenbus met de avondvullende uitzending van Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever. Die uitzending heb ik destijds natuurlijk wel gezien, op 2 mei 2006, maar daarna heb ik hem nooit meer op de kop weten te tikken. De redactie kon mij de dvd niet verstrekken, in verband met diverse rechten. Maar nu heb ik hem dus weer in mijn bezit: dank, Martijn Konings. Op de foto zien we De Vries boven met oud-FBI-agent Zack Shelton en onder met ‘onze’ Wim Dankbaar.

Ik studeerde af bij De Vries op het moment van de uitzending: zag mezelf net zelfs nog terugkomen op de aftiteling. In de uitzending zien we hoe De Vries met Wim Dankbaar naar onder andere Dallas vliegt, om verslag te doen van het jarenlange onderzoek van de Nederlandse miljonair. Onder andere dankzij onze landgenoot kennen we nu het verhaal van James ‘het fatale schot werd door mij afgevuurd’ Files; ik bericht er uitgebreid over in hoofdstuk acht van mijn boek.

Deze week mocht De Vries mijn boek recenseren na mijn item in RTL Boulevard (ruim een miljoen kijkers!), waarin hij het nog even had over zijn uitzending. Hij vertelde er wel bij dat in zijn programma de Rotterdamse episode niet genoemd werd. De Vries: “… Als je in Amerika bent dan staan er boekenkasten vol met elk detail, iedere minuut van de moord. Maar juist dat aspect van ‘wat deed hij nou in Rotterdam’, dat is eigenlijk nooit goed uit de verf gekomen. Die connectie is boeiend.” Waarvan akte.


I received a nice dvd by mail, with the broadcast of Peter R. de Vries, Crimereporter, shown to Dutch audience on May 2, 2006. I worked there these days, but unfortunatly I never saw the episode since then. Now I can watch it again - the story of James Files, who claimes to have been the Grassy Knoll-shooter. De Vries is well known in the United States: earlier this year he made his famous episode with new-found evidence in the case of Natalee Holloway. The journalist made nice comments about my book in this Dutch program called RTL Boulevard.

Volgende pagina »