Naakt op een boot

Onlangs was John F. Kennedy weer een dagje wereldnieuws. De Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ kwam met een nooit eerder gepubliceerde foto, genomen midden jaren ’50. Op de foto ligt een jonge man te genieten op het dek van een boot, terwijl er om hem heen naakte dames ronddartelen. En die man is niemand minder dan JFK, zo verklaarde TMZ zonder twijfel. Volgens de website had de foto de wereldgeschiedenis kunnen veranderen, als hij was gepubliceerd vóór zijn verkiezing tot president in 1960. Het preutse Amerika had dan ongetwijfeld voor een ander gekozen. Slechts speculeren natuurlijk, maar hoe zou Richard Nixon zijn omgegaan met de Russische kernraketten die naar Cuba onderweg waren in 1962?

Opgetrommelde deskundigen verklaarden dat de foto authentiek was en niet gemanipuleerd. Het materiaal leek inderdaad vijftig jaar oud. Daarnaast dachten alle experts die de foto onderzochten, dat het inderdaad om JFK ging.

Op het moment dat de foto werd genomen, zou toenmalig senator Kennedy volgens de publicisten op vakantie zijn geweest met zijn jongere broer Ted en senator George Smathers (respectievelijk in 2009 en 2007 overleden). Het zou kunnen kloppen: bekend is dat het drietal twee weken op de Middellandse Zee dobberde in augustus 1956.

Een geschiedenislesje. Kennedy wilde graag de tweede man worden van de Democratische presidentskandidaat Adlai Stevenson, voor de verkiezingen van november 1956. Hij slaagde daar echter niet in. Direct na de voor hem teleurstellende Democratische conventie in Chicago reisde hij af naar Zuid-Europa voor de trip op het pleziervaartuig. Zijn vrouw Jackie zat intussen hoogzwanger thuis in Washington, DC. Dochter Arabella Kennedy werd op 23 augustus doodgeboren - toen zat Kennedy nog te genieten op het jacht. Volgens TMZ dus in gezelschap van wat vrouwen. En de foto daarvan werd dus onlangs vrijgegeven.

Het kiekje zou jarenlang in het bezit zijn geweest van een autodealer. Na diens dood, een jaar of tien geleden, erfden zijn kinderen die foto. En nu werd de tijd kennelijk rijp geacht voor het openbaar maken ervan. De pers smulde: de foto werd overgenomen door media van over de hele wereld. Dat wordt allemaal klakkeloos van elkaar overgenomen, zonder veel eigen onderzoek. En hoe verder verwijderd van de bron, hoe meer inhoudelijke fouten. Zo zou ook broer Robert Kennedy erbij zijn geweest volgens een Nederlands dagblad, waar een ander weer wist dat zelfs Jackie aan boord was - totdat de weeën begonnen. In ieder geval: enorm veel free publicity voor onze vrienden van TMZ.

Nog diezelfde dag, 28 december 2009, werd het vuur echter gedoofd. Het bleek een hoax, puur bedrog. Playboy Magazine blijkt de foto in 1967 te hebben gepubliceerd als visuele ondersteuning bij een artikel over spannende feestjes op zee. Op de foto staan volgens het blootblad louter acteurs: zeker geen bekenden. Het fotobijschrift: “Terwijl Andy lekker op het dek aan het zonnen is, duikt Elaine naakt het water in en laat Roxanna uitdagend haar lichaam zien op de ladder.” Bepaald geen nieuwswaardige foto; laat staan een foto die de wereldgeschiedenis zou kunnen veranderen.

Maar toch…

Er bestaat een memo van de FBI, geschreven in 1960, waarin melding wordt gemaakt van een foto van een jacht, met daarop Kennedy, zijn vrienden en wat naakte vrouwen! Waar is die foto dan gebleven? JFK heeft nooit bekend gestaan om zijn monogamische principes… Het opduiken van die afbeelding zou heel wat van die geruchten eindelijk bevestigen. Dan heb je pas voorpaginanieuws!

John F. Kennedy. Hij blijft boeien, bijna vijftig jaar na zijn dood…

De boven water gekomen foto van Kennedy en de naakte vrouwen - met daaronder de foto van Playboy:
http://www.perryvermeulen.nl/bootfotos.jpg
Het memorandum van de FBI waarin melding wordt gemaakt van JFK en zijn naakte vrouwen:
http://www.perryvermeulen.nl/bootfbi.jpg

2 reacties tot nu toe

 1. KAS HOLWERDA op 26 May, 2010

  VRAAG : IS JE BOEK NOG VERKRIJGBAAR ????

  B. WEET JE OF ER AL EEN dna VERGELIJK IS GEMAAKT TUSSEN OSWALDS (HALF)BROERS EN ZIJN DOCHTERS ??

 2. admin op 26 May, 2010

  Boek is nog verkrijgbaar! In sommige winkels nog te vinden maar ik raad aan om gewoon via Bol.com of een andere online boekhandel te bestellen.
  http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/lee-harvey-oswald/1001004006251752/index.html

  Helaas; dna waar je over spreekt is nooit vergeleken met dat van Robert Oswald en John Pic.

  Dank voor je reactie,
  Perry Vermeulen

Laat een reactie achter