Oswald en Golovachev

In de afgelopen jaren heb ik ontzettend veel afbeeldingen gezien van Oswald. Je denkt op een gegeven dat je ze allemaal wel hebt gezien, maar af en toe loop je weer eens tegen een mooi nieuw exemplaar aan. Zoals deze: klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Niet alleen een mooie foto: ook een hele bijzondere. Het is een in het geheim door de KGB (Russische inlichtingendienst) genomen foto van Lee Harvey Oswald (links), met informant Pavel Golovachev, een vriend van Oswald. De foto is genomen op Pobedy Ploshad, het Triomfplein, nabij Oswalds appartement in Minsk (Victory Square, in correspondentie van Oswald).

Golovachev werd min of meer gedwongen maandelijkse verslagen uit te brengen aan KGB-kolonel Golubtsov en zijn medewerker Alexander Fedorovich Kostikov. In de zomer van 1961 vertelde hij Oswald van die activiteiten: meer daarover in het boek.

Lee Harvey Oswald werd goed in de gaten gehouden, dat blijkt eens te meer uit deze foto. Na de val van de muur werden naast foto’s onder andere transcripten van afgeluisterde gesprekken en notitieboeken vol tijdsaanduidingen vrijgegeven door de Russische equivalent van de CIA.


KGB surveillance photo of Lee Harvey Oswald and KGB confidential informant Pavel Golovachev taken on Victory Square near Oswald’s apartment. Golovachev was forced to spie on his best friend - he told Oswald about it in the summer of 1961.

Laat een reactie achter