Dagje Rotterdam

Vandaag weer een drukke dag gehad. Dag begon met een half uur treinvertraging. Uiteindelijk om half 12 gearriveerd bij station Rotterdam Noord, waar een verslaggever van de Wereldomroep me opwachtte voor een radio-interview in een nabijgelegen cafeetje. Rotterdam Noord: omdat hier de Oswalds dus aankwamen in die ochtend van de derde juni 1962. Men liep na aankomst naar de tramhalte op het Lisplein: left to right, zoals in het adressenboekje van Oswald staat genoteerd. Het kubistische stationsgebouw is bijna vijftig jaar later nog bijna onveranderd.

Daarna door naar het Groothandelsgebouw, naast de enorme zandbak waar men bezig is aan het nieuwe Centraal Station. In een mooie zaak heb ik daar gesproken met Daan Dijksman, ingehuurd door HP/De Tijd om een leuk stukje over het boek te schrijven. Men heeft niet voor niets hém gevraagd: Dijksman schreef in 1993 al voor het opinieblad over het Rotterdamse weekend. Gelukkig weten we inmiddels al een stuk meer dan toen. Ik sprak de Amsterdammer ook al op 8 september 2007 op het Spui in de hoofdstad: hele aardige man. En zijn artikel in 1993 werkte voor mij inspirerend, vier jaar geleden - ik zag het als een vertrekpunt, samen met het boek van Willem Post en Hans Veldman (ook uit 1993).

Door naar boekhandel Donner om daar eens poolshoogte te nemen: hoe zou mijn boek erbij liggen in de grootste boekhandel van het land? Er lagen twee mooie stapels en het boek wordt aardig verkocht. En zo hoort het ook: het boek draait immers voor een belangrijk deel om Rotterdam… Na mijn bezoek werd ik nog gebeld door een hele aardige medewerker van de Belgische TV-gids Primo - daar staat het boek volgende week in. Half uurtje mee gesproken, die man had het boek goed gelezen; zal zeker en vast een leuk artikeltje worden.

Goed, daarna nog om hele andere redenen naar Den Haag geweest en u begrijpt: terug in Brabant ben ik een gebroken man. Wel weer een hele nuttige, leuke dag gehad.


Had a nice day with some interviews in Rotterdam. First Radio Holland Worldwide, an interview near the railwaystation where the Oswalds arrived. After that I had nice conversations with a Dutch weekly magazine and a popular Belgium tv-guide. Inbetween I visited the biggest bookstore in Holland: I was told that many people already bought my book.

3 reacties tot nu toe

 1. Hugo Langendoen op 12 November, 2008

  Allereerst mijn complimenten voor het boek! Ik heb het vorige week gekocht en het de afgelopen dagen met veel interesse gelezen.

  Prettig dat er nu eindelijk weer eens een Nederlands boek over de moord op Kennedy is verschenen. Dat leest toch altijd een stuk prettiger dan alle Engelse boeken die ik inmiddels heb verzameld. (In mijn boekenkast staan inmiddels zo’n 280 aan de Kennedy gerelateerde boeken; helaas ontbreekt me door een drukke baan de tijd die allemaal helemaal te lezen. De meest interessante heb ik uiteraard wel helemaal gelezen; de anderen heb ik in elk geval vluchtig doorgebladerd.)

  Mijn boekencollectie varieert van de boeken die door JFK zelf zijn geschreven (overigens heet zijn boek Profiles in Courage, en niet Portraits of Courage zoals je in je boek schrijft) tot de acht boeken die “goeroe” Harold Weisberg over de moord heeft geschreven.

  Tot slot heb ik toch ook nog een klein punt van kritiek:
  Bij het lezen van het boek mis ik een duidelijke vermelding van de bronnen.
  Ik kan me voorstellen dat de “gemiddelde lezer” daar niet zo’n behoefte aan heeft, maar mensen die de zaak al langer volgen en er ook al veel over hebben gelezen kunnen op die manier wat zaken “uitdiepen”.

  Meermalen lees ik in het boek iets over nieuw ontdekte verklaringen (door de ARRB) zonder dat ik kan terugvinden welke verklaringen dat precies zijn en waar ik daar meer over zou kunnen lezen.

  In de afgelopen jaren dat ik de zaak Kennedy met veel interesse volg (dat is alweer een kleine 20 jaar; het begon toen ik halverwege de middelbare school een keer een spreekbeurt over JFK heb gehouden) heb ik wel geleerd dat het nooit kwaad kan de originele bronnen te bekijken. Op die manier kunnen verklaringen in hun geheel worden gelezen, zonder het risico dat ze uit de context worden gebruikt.

  Wellicht is het een mogelijkheid een bronvermelding op de - trouwens mooie en overzichtelijke - website te plaatsen.

  Daarmee zou je mij in elk geval een groot plezier doen.

 2. Perry Vermeulen op 13 November, 2008

  Hugo, ik ga kijken wat ik voor je kan betekenen, bronvermelding aan de hand van paginanummers in een handzaam document op deze site: goed idee. Even ergens een keer tijd vrijmaken en dan zal ik eens kijken wat ik voor je kan betekenen - en voor anderen met dezelfde wens.

  Dank voor je complimenten :)

 3. Ernst Wenisch op 2 March, 2009

  Kun je mij iets meer vertellen over de bemanningslijst van de maasdam iv waarop pieter dividenko vanuit rotterdam naar amerika reisde?

Laat een reactie achter