Obama & JFK

En de nieuwe president is gekozen, twee boeiende campagnejaren zijn ten einde gekomen. Terwijl Obama alweer druk bezig is met het samenstellen van zijn regering, vind de wereld het nog steeds aardig om met vergelijkingen te komen tussen de nieuwe president en JFK. Er zijn ook wel vrij veel overeenkomsten te benoemen.

Natuurlijk zijn beide jong, charismatisch, aantrekkelijk, welbespraakt en betrekkelijk onervaren. Kennedy was de eerste president die geboren is in de 20e eeuw, Obama kunnen we beschouwen als de eerste president uit de tweede helft van die eeuw (Obama is geboren in 1961, in de week waarin JFK zijn beroemde ‘Ich bin ein Berliner’-speech gaf).

Maar de mooiste overeenkomst vind ik toch wel de tijdsgeest waarin beiden aan de macht kwamen. Zowel in 1960 als in 2008 was er een enorme behoefte aan verandering, een frisse wind. Weg met het establishment, for the times they are a-changin. We zullen zien of Obama uiteindelijk meer teweeg brengt dan Kennedy kon doen in de tijd die hem gegeven was.

Een minder prettige overeenkomst is de dreiging van aanslagen. Obama heeft met enige regelmaat te maken met serieuze dreigementen aan zijn adres; her en der zijn al mensen opgepakt die bezig zouden zijn met plannen om de eerste zwarte president om te leggen. Laten we hopen dat het bij plannen blijft - Obama geniet voldoende bescherming maar wie kwaad wil kan natuurlijk altijd toeslaan. Vorige week reed Barack Obama, op campagne in Dallas, met zijn gevolg langs Dealey Plaza. De senator had even omhoog gekeken naar het schoolboekendepot - er werd geen woord gesproken.

Gedurende de campagne hebben diverse Kennedy’s van zich laten horen. JFK’s dochter Caroline en zijn broer Ted voerden campagne voor Obama, andere familieleden hebben openlijk Hillary Clinton gesteund. Er zijn nog steeds genoeg Kennedy’s die zelf politieke aspiraties hebben; ben wel benieuwd of iemand ooit nog eens hoge ogen gaat gooien.


Obama is the new president. There are many similarities between him and JFK. Both young, handsome, charismatic, eloquent. And of course there is the era in which we live: fresh blood is, like in 1960, wanted. Let’s hope Obama will end his period in the White House alive - the fears of a new political assassination are increasing month by month. Ted and Caroline Kennedy can be thrilled: they were endorsing Obama during his campaign.

2 reacties tot nu toe

  1. Frank van Vliet op 13 November, 2008

    Laten we hopen dat je 2e boek niet over de moord op Obama gaat!!

  2. Codeine. op 15 March, 2011

    Codeine….

    Codeine….

Laat een reactie achter