De Oswalds in Polen

Sommige beelden van Oswald en zijn familie zijn erg bekend. We kennen allemaal inmiddels wel het beeld van Oswald en zijn vrouw, wuivend vanuit hun treincoupé, bij het vertrek vanuit Minsk naar Oswalds vaderland. Hier links echter wat minder bekende foto’s van het jonge gezin dat via Brest de Sovjet-Unie verliet, om vervolgens via Polen en Duitsland ons land binnen te komen. De foto van Marina en June, genomen in Warschau, is voor zover ik weet de enige foto die gemaakt is tijdens de treinreis, afgezien dus van de beelden bij vertrek. Helaas: wat zou het gaaf zijn als er ooit beelden zouden opduiken van Oswalds in Rotterdam!

Op 2 juni, om 13:15, reed de trein Warschau binnen. Oswald en zijn vrouw konden een klein half uur genieten van de Poolse hoofdstad, voordat de trein om 13:40 verder zou rijden richting Duitsland. Ze wisselden een paar dollars in voor zloty’s op de zwarte markt, en kochten Pools bier en veel snoep. Marina wist zich later tijdens haar getuigenissen voor de Warren Commissie nog te herinneren dat ze op de zwarte markt veel meer Poolse zloty’s kregen voor de dollar, dan bij de officiële koers. Oswald nam wat foto’s en Marina vond dat de bevolking redelijk te vergelijken was met wat ze in Minsk gewend was. Mensen die niet bepaald rijk leken en sober gekleed waren. Marina vond het wat tegenvallen: was dit nou dat buitenland waar ze zoveel bijzonders over had gehoord? Pas voorbij het IJzeren Gordijn zou haar teleurstelling verdwijnen.

Helaas dus geen foto’s van de Oswalds in Rotterdam. Ik heb wel, bij wijze van grap, ooit twee beelden gemanipuleerd. Bekijk hier de Oswalds op het Centraal Station en op de Coolsingel.


With this post two rare pictures of the Oswalds. We see Lee in the train, but I especially like the photo of his wife and baby, made in the capital of Poland. It’s the only picture made during the trip to Holland. at least the only one that survived time. There are no pictures of the family in East Germany, West Germany or Holland. The two pictures in Rotterdam are altered, fake.

1 reactie tot nu toe

  1. Jos de Gruiter op 11 January, 2009

    Dag Perry, ik heb je boek gelezen (complimenten) en het filmpje van RTV Rijnmond gezien waarin aandacht wordt besteed aan jouw boek (Youtube). Ik ben 57 jaar, houd me ruim 30 jaar bezig met het lezen en bekijken van boeken, documenten, foto’s en films over de moord op Kennedy en eigenlijk leidt dat tot slechts één conclusie: Lee Oswald schoot Kennedy neer. Punt. Hoe verdacht de omstandigheden ook mogen lijken, er is in 45 jaar geen enkel bewijs gevonden voor een complot of voor andere schutters. Bovendien zijn alle complottheorieën - vaak op wetenschappelijke wijze - ontkracht. In feite houden we ons al 45 jaar bezig met een ‘mysterieuze moord’ die in een uurtje was opgelost. Een van de Amerikaanse hoogleraren met wie ik jarenlang heb gecorrespondeerd over de moord zei het treffend: Oswald was te klein om zo’n grote president te vermoorden, daarom blijven we zoeken naar een grotere betekenis. Triest maar waar: die grotere betekenis ís er niet. Oswald was een ‘troubled young man’ die groot en belangrijk wilde zijn (narcistische persoonlijkheidsstoornis), daarin niet slaagde omdat hij de capaciteiten niet bezat en uit frustratie de machtigste man op aarde neerschoot toen zich onverwacht de gelegenheid aanbood aan de voeten van zijn werkplek. Moeilijk om te accepteren, maar het is niet anders.

Laat een reactie achter