Oswald in bus 1213

Klik op het plaatje links voor een vergroting: dit soort foto’s vind ik nou geweldig.

Om 12:30 uur wordt Kennedy vermoord. Om 12:40 uur stapt Oswald in bus 1213, een bus bereden door Cecil McWatters, met als einddoel Marsalis Street. Oswald stapt in nabij het kruispunt Elm Street-Griffin Street en de bus vervolgt zijn weg over Elm Street, richting het schoolboekendepot dat Oswald tien minuten eerder had verlaten. Een andere passagier aan boord is Mary Bledsoe, die Oswald herkent omdat hij begin oktober 1963 één week lang in haar pension had verbleven. Fotograaf Stuart L. Reed maakt toevallig wat foto’s van de bus: hij had eens moeten weten wie er in de bus zat! :)

Overigens bleef Oswald niet lang zitten: het verkeer was vreselijk en nabij Dealey Plaza verlaat hij om 12:44 de bus om twee blokken verderop een taxi te nemen richting zijn pension, waar hij om 13:00 uur arriveert. Hij heeft haast, zo luidt de officiële lezing, en vertrekt weer om 13:04. Tien minuten later wordt anderhalve kilometer verderop agent J.D. Tippit vermoord en weer een half uur later wordt Oswald gearresteerd in het Texas Theatre - overigens maakt Stuart L. Reed hier opnieuw foto’s, afbeeldingen die wereldberoemd werden.

Natuurlijk zijn er vragen, zoals bij elk puzzelstukje in deze moord.
- Waarom nam Oswald überhaupt deze bus, terwijl een andere stadsbus iets later ook over Elm Street reed, een bus die precies voor het pension een halte had terwijl nummer 1213 zeven blokken van Oswalds slaapplaats stopte?
- Als Oswald zo’n haast had, waarom bood hij dan een vrouw, die overigens weigerde, galant zijn taxi aan op de hoek Commerce Street-Lamar Street? William Whaley, de taxichauffeur, vertelde later aan de autoriteiten dat Oswald totaal niet haastig of nerveus overkwam…
- Tijdens Oswalds korte aanwezigheid in het pension stopte een politieauto voor de deur, zo verklaarde pensionhoudster Earlene Roberts later, en claxonneerde tweemaal. Waarom? En wie waren de nooit geïdentificeerde bestuurders van die wagen?

Vragen, vragen, vragen… Hier rechts nog een foto van Reed: op dit moment, rond 12:40 uur, heeft Oswald net in de bus plaats genomen.


Two very nice pictures of the Marsalis Street Bus 1213, with Oswald aboard. Oswald got out after four minutes: the bus got stuck in the traffic around Dealey Plaza. A cab took him to his rooming house where he arrived at 1:00 pm - only thirty minutes after the assassination.

Laat een reactie achter