Tempelhof

De Berlijnse luchthaven Tempelhof speelt een kleine rol in mijn onlangs verschenen boek. Donderdagavond 30 oktober sloot de oudste luchthaven ter wereld haar deuren. En daarmee is het vliegveld dat Oswald in zijn adressenboekje noemde, officieel geen vliegveld meer.

In mijn boek schrijf ik uitgebreid over een gesimplificeerde plattegrond die Oswald tekende in zijn boekje, met daarop onder andere het treinstation dat gepasseerd werd, en het vliegveld aan de straat Tempelhofer Damm. Waarom Oswald het plattegrondje opnam in het document is nooit duidelijk geworden: of hij er iemand heeft ontmoet op die avond van de 2e juni 1962 blijft dus helaas altijd speculeren. Dát de tijd er was om zaken te ondernemen, is nu echter wel vast komen te staan: voorheen werd dat altijd uitgesloten maar de trein heeft bijna een uur stilgestaan in de stad die destijds kon worden gezien als de belangrijkste CIA-stad van Europa.

De sluiting van Tempelhof was vooral voor veel oudere Berlijners een emotioneel moment. De luchthaven verwierf in 1948/49 wereldfaam tijdens de Luftbrücke (luchtbrug). Terwijl de Sovjet-Unie de toegangswegen naar West-Berlijn via land blokkeerde, werd de stad door de westerse mogendheden vanuit de lucht verzorgd. Om de negentig seconden landden er toestellen met voedsel, brandstof en andere eerste levensbehoeften.


Despite the efforts of numerous protesters to prevent the closure, Tempelhof Airport closed all operations on October 30, 2008. Oswald named the airport in his addressbook, and the airport is visable on the little map he drew in it. Unfortunately it will always be a mystery why the airport (and Berlin) was important for the alleged killer of John F. Kennedy.

1 reactie tot nu toe

  1. Henri op 2 November, 2008

    Vliegveld speelt een rol in de derde Indiana Jones, de film met Sean Connery. Zag de film laatst, daarin is de gevel van Tempelhof nog behangen met enorme hakenkruisen.

Laat een reactie achter