Back in town

Drie weken vakantie gehad, Bali en Kuala Lumpur gezien. In die laatste nog een fantastische boekhandel bezocht met maar liefst twee planken vol boeken gerelateerd aan de Kennedy-moordzaak: verveelde me dus geen minuut in het vliegtuig terug naar huis. De wereld heeft in de tussentijd niet stil gestaan: drie nieuwsfeiten zijn interessant genoeg voor dit blog.

Allereerst de dood van Yuri Nosenko (1927), op 23 augustus. Nosenko was een KGB-agent die Oswald persoonlijk gesproken heeft in de Sovjet-Unie. Diverse redenen lagen eraan ten grondslag dat Nosenko na de moord voor de CIA ging spioneren in Moskou, om in de winter van 1964 ten slotte voorgoed te emigreren naar de VS. De Amerikaanse inlichtingendienst kreeg van de Rus vitale informatie over Russische spionnen in Amerikaanse ambassades, en over de afluistertechnieken in onder andere de Amerikaanse ambassade te Moskou. Maar het belangrijkste: Nosenko wist te bevestigen dat Oswald nooit een KGB-agent was geweest. De Warren Commissie was blij met die constatering: het bevestigde eens te meer de conclusie van de commissie dat Oswald geheel op eigen houtje gehandeld had.

James Jesus Angleton, chef van de contraspionagedivisie van de CIA, wantrouwde Nosenko echter. Wellicht was de emigratie naar de vijand, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, een truuk van de KGB. Nosenko belandde drie jaar lang in een gevangenis, jaren waarin hij veel werd ondervraagd en allerminst goed werd behandeld. In 1967 kwam hij vrij, nadat leugendetectoren in zijn voordeel spraken. Tachtigduizend dollar was zijn tegemoetkoming, en een nieuwe identiteit. Nosenko heeft later in zijn leven nog vaak CIA-agenten getraind op het hoofdkantoor in Langley, Virginia. Hij werd 81 jaar.

Dan Ike Pappas, die op 31 augustus op 75-jarige leeftijd overleed. Pappas werd wereldberoemd op 24 november 1963, toen hij live getuige was van de moord op Oswald. Hij werd met een elleboog opzij geduwd door Jack Ruby, die daarna zijn schot lostte. De radiopresentator bracht daarna live zijn beroemd geworden relaas: “There’s a shot! Oswald has been shot! Oswald has been shot! A shot rang out. Mass confusion here, all the doors have been locked. Holy mackerel!” Op de foto staat hij rechts, in zijn lichte regenjas.

En ten slotte dit bericht: met de nieuwste technieken heeft een universiteit in Texas opnieuw ballistisch onderzoek gedaan naar de kogelfragmenten die gevonden werden op 22 november 1963. De conclusies laten de geleerden twijfelen aan de theorie die zegt dat Oswald alleen handelde. “Ons onderzoek toont aan dat de fragmenten afkomstig zijn van meer kogels dan wat de Warren Commissie ons wilde doen laten geloven in 1964″, aldus Dr. Cliff Spiegelman. “De wetenschap bewijst dat er meer dan één schutter moet zijn geweest op Dealey Plaza.” Tsja - het is niet de eerste keer dat deskundige, moderne onderzoeken de oorspronkelijke conclusies van de commissie tegenspreken…


After coming back from my holiday, some interesting things happened related to the JFK-case:
- Yuri Nosenko died: the Russian KGB-defector who came to the US in the winter of 1964. He gave a testimonial about Oswald, the CIA put Nosenko in solitary confinement at Camp Peary and treated him bad for three years.
- Ike Pappas died, a longtime CBS newsman who was a few feet from presidential assassin Lee Harvey Oswald when he was fatally shot and reported the chaotic scene live on the air.
- And finally: with the latest scientific techniques, a university in Texas examined the composition of bullet fragments from the JFK shooting. The bullet analysis casts doubt on the lone gunman theory.

Laat een reactie achter