Gerald Ford en de FBI

Gerald Ford was in 1963 een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden en schopte het later tot vice-president en 38e President van de Verenigde Staten nadat Nixon door het Watergateschandaal noodgedwongen aftrad, in 1974. Na de moord op Kennedy werd Ford het meest actieve lid van de Warren Commissie. Binnen die commissie had hij de belangrijke taak om het leven van de gearresteerde Lee Harvey Oswald in kaart te brengen.

Deze week werden 500 FBI-documenten geopenbaard waarbij details duidelijk werden van geheime contacten van Ford met het federale onderzoeksbureau. Dat de oud-president achter de schermen zijn werkzaamheden voor de commissie deelde met hooggeplaatste bevriende functionarissen van de FBI was al tijden bekend, maar tussen de nu vrijgegeven rapportages zitten enkele wel héél pikante uitspraken.

Ford, die in 2006 op 93-jarige leeftijd overleed, zei drie weken na zijn aantreden als commissielid onder andere tegen de FBI: “Twee leden van de commissie zijn er nog helemaal niet van overtuigd dat de schoten van het schoolboekendepot kwamen. Daarnaast zetten drie leden hun vraagtekens bij de kogeltrajecten.” Ford stelde onderdirecteur Cartha D. DeLoach gerust: “Hoewel er flink gediscussieerd wordt over de verschillende inzichten in deze marginale kwesties, moeten ze geen problemen opleveren bij de uiteindelijke conclusies van het rapport.” Marginaal? Ik geloof dat we hier te maken hebben met uiterst relevante aspecten van het onderzoek…

Al eerder, in 1978, kwam uit geopenbaarde documenten duidelijk naar voren hoe Ford een geheime relatie had gerealiseerd tussen hem en de FBI, om de ontwikkelingen binnen de commissie in een vertrouwelijke omgeving te bespreken. Er wordt in FBI-documenten genoeg gerefereerd aan de genegen band: Ford stond zelfs op de zogeheten ‘Special Correspondents List’. Ergens staat ook: “Hoewel we veel moeilijkheden hebben ervaren met diverse leden van de Warren Commissie, stond Ford ons altijd goed ter dienst.”

In mijn boek duid ik op absoluut niet integere handelingen van Allen Dulles, een ander prominent lid van de Warren Commissie. Hij droeg meerdere petten en handelde daar ook naar: uiterst opmerkelijk in een gevoelige zaak als deze. Steeds duidelijk wordt dat Dulles kennelijk niet de enige was… Hoe geloofwaardig is het rapport van de commissie nog? Hoe objectief waren de onderzoeksresultaten?

Op de foto (klik erop voor vergroting!) Gerald Ford tussen de andere leden van de commissie, bij de overdracht van het rapport aan president Johnson. Inzetjes: links salueert hij bij zijn aantreden als president, rechts ontmoet hij een half jaar voor zijn dood president Bush.


Newly obtained, previously classified records detail remarks made during a visit Ford made to one of Hoover’s deputies just three weeks after joining the panel. Ford: “Two members remained unconvinced that Kennedy had been shot from the sixth floor window of the Texas Book Depository.” In addition, three commission members “failed to understand” the trajectory of the slugs, Ford said. We all know Dulles wasn’t objective as well… How reliable are the conclusions made by this commission?

Laat een reactie achter