CIA vervalste bewijs tegen Irak

De CIA blijkt niet alleen in de vorige eeuw volop clandestiene handelingen te hebben verricht. De Amerikaanse inlichtingendienst heeft in de aanloop naar de oorlog in Irak een brief van het hoofd van de Iraakse geheime dienst aan de Iraakse president Saddam Hussein laten vervalsen. De opdracht hiervoor kwam van het Witte Huis. Dat schrijft de Amerikaanse onderzoeksjournalist Ron Suskind in een nieuw boek, waaruit Amerikaanse media deze week citeerden. (bron: ANP)

De CIA zou in oktober 2003 een onbekend bedrag hebben betaald aan het voormalige hoofd van de Iraakse geheime dienst, Tahir Jalil Habbush, om het epistel te schrijven. In de brief, die gedateerd werd op 1 juli 2001, schreef Habbush dat Mohammed Atta, de vermeende leider van de terreuraanslagen van 11 september 2001, in Irak was getraind.

De brief, die enkele maanden later ’boven water kwam’, moest aantonen dat het bewind in Bagdad nauwe banden onderhield met het terreurnetwerk al-Qaeda. Het Witte Huis heeft de beschuldigingen van Suskind met klem ontkend. Klik op de foto voor een groter exemplaar: Bush tijdens zijn toespraak aan het volk, direct na de eerste bommen op Irak, op 19 maart 2003.

Opnieuw komen smerige zaakjes van de CIA in de openbaarheid. Het doet geen goed aan het toch al niet betrouwbare imago en het bevestigt eens te meer dat het helemaal niet zo gek idee is: de inlichtingendienst van het machtigste land ter wereld dat zich bezig houdt met praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat doen ze nu, en dat deden ze in 1963 ook al. Leestip: Tim Weiners Legacy Of Ashes (in Nederlands Een Spoor Van Vernieling).


American journalist Ron Suskind’s new book is about the Bush White House’s manufacture of “evidence” and the faking of a Saddam Hussein/al-Qaeda connection. The book claims that the White House ordered the CIA to forge a back-dated, handwritten letter from the head of Iraqi intelligence to Saddam Hussein. Clandestine activities by the CIA… Not only in 1963!

Laat een reactie achter