Archief van Oktober, 2008

The search for Lee Harvey Oswald 1

Na mijn eerste lezing, afgelopen woensdag in boekhandel Plantage in Eindhoven, kreeg ik van een toehoorder het schitterende boek The Search For Lee Harvey Oswald, een fantastisch fotoboek over de vermeende moordenaar van John F. Kennedy. Hij had het ooit op de kop getikt in Canada en wilde het boek graag aan me geven. Dank vanaf deze plek: een nieuw, schitterend exemplaar in mijn omvangrijke collectie boeken die te maken hebben met deze fascinerende moord.

Fotoboek is van Robert J. Groden (1945). Auteur, fotograaf maar vooral foto-analist. Op elk JFK-congres is hij van de partij, bijna schreeuwend dat er wel sprake móet zijn van een samenzwering. Hij was een belangrijk adviseur voor Oliver Stone, bij het maken van de film JFK. Ook op Dealey Plaza kom je hem vaak tegen, zijn theorieën uiteenzettend aan toeristen. Hij was in 2006 nogal onder de indruk van een jonge, blonde redactrice van Peter R. de Vries, toen dat team in Dallas bezig was aan de JFK-uitzending van de misdaadverslaggever. Ik heb er wel eens mee gecorrespondeerd via de mail: mooie man.

‘Mijn eerste lezing’ impliceert dat er ook een tweede volgt: heel juist. Zaterdag 8 november bent u allen welkom in boekhandel Berkers, te Deurne. Van 13 tot 15 uur zal ik daar weer een mooi verhaal afsteken en ik hoop dat het net zo’n succes zal worden als afgelopen woensdag (ik vond die avond althans erg fijn verlopen).


After my first lecture before an audience in a bookstore, a listener gave me a copy of Groden’s book The Search For Lee Harvey Oswald. A marvellous photobook: thank you very much. My next lexture will be november 8.

Tempelhof 1

De Berlijnse luchthaven Tempelhof speelt een kleine rol in mijn onlangs verschenen boek. Donderdagavond 30 oktober sloot de oudste luchthaven ter wereld haar deuren. En daarmee is het vliegveld dat Oswald in zijn adressenboekje noemde, officieel geen vliegveld meer.

In mijn boek schrijf ik uitgebreid over een gesimplificeerde plattegrond die Oswald tekende in zijn boekje, met daarop onder andere het treinstation dat gepasseerd werd, en het vliegveld aan de straat Tempelhofer Damm. Waarom Oswald het plattegrondje opnam in het document is nooit duidelijk geworden: of hij er iemand heeft ontmoet op die avond van de 2e juni 1962 blijft dus helaas altijd speculeren. Dát de tijd er was om zaken te ondernemen, is nu echter wel vast komen te staan: voorheen werd dat altijd uitgesloten maar de trein heeft bijna een uur stilgestaan in de stad die destijds kon worden gezien als de belangrijkste CIA-stad van Europa.

De sluiting van Tempelhof was vooral voor veel oudere Berlijners een emotioneel moment. De luchthaven verwierf in 1948/49 wereldfaam tijdens de Luftbrücke (luchtbrug). Terwijl de Sovjet-Unie de toegangswegen naar West-Berlijn via land blokkeerde, werd de stad door de westerse mogendheden vanuit de lucht verzorgd. Om de negentig seconden landden er toestellen met voedsel, brandstof en andere eerste levensbehoeften.


Despite the efforts of numerous protesters to prevent the closure, Tempelhof Airport closed all operations on October 30, 2008. Oswald named the airport in his addressbook, and the airport is visable on the little map he drew in it. Unfortunately it will always be a mystery why the airport (and Berlin) was important for the alleged killer of John F. Kennedy.