Archief van Augustus, 2008

Gerald Ford en de FBI 0

Gerald Ford was in 1963 een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden en schopte het later tot vice-president en 38e President van de Verenigde Staten nadat Nixon door het Watergateschandaal noodgedwongen aftrad, in 1974. Na de moord op Kennedy werd Ford het meest actieve lid van de Warren Commissie. Binnen die commissie had hij de belangrijke taak om het leven van de gearresteerde Lee Harvey Oswald in kaart te brengen.

Deze week werden 500 FBI-documenten geopenbaard waarbij details duidelijk werden van geheime contacten van Ford met het federale onderzoeksbureau. Dat de oud-president achter de schermen zijn werkzaamheden voor de commissie deelde met hooggeplaatste bevriende functionarissen van de FBI was al tijden bekend, maar tussen de nu vrijgegeven rapportages zitten enkele wel héél pikante uitspraken.

Ford, die in 2006 op 93-jarige leeftijd overleed, zei drie weken na zijn aantreden als commissielid onder andere tegen de FBI: “Twee leden van de commissie zijn er nog helemaal niet van overtuigd dat de schoten van het schoolboekendepot kwamen. Daarnaast zetten drie leden hun vraagtekens bij de kogeltrajecten.” Ford stelde onderdirecteur Cartha D. DeLoach gerust: “Hoewel er flink gediscussieerd wordt over de verschillende inzichten in deze marginale kwesties, moeten ze geen problemen opleveren bij de uiteindelijke conclusies van het rapport.” Marginaal? Ik geloof dat we hier te maken hebben met uiterst relevante aspecten van het onderzoek…

Al eerder, in 1978, kwam uit geopenbaarde documenten duidelijk naar voren hoe Ford een geheime relatie had gerealiseerd tussen hem en de FBI, om de ontwikkelingen binnen de commissie in een vertrouwelijke omgeving te bespreken. Er wordt in FBI-documenten genoeg gerefereerd aan de genegen band: Ford stond zelfs op de zogeheten ‘Special Correspondents List’. Ergens staat ook: “Hoewel we veel moeilijkheden hebben ervaren met diverse leden van de Warren Commissie, stond Ford ons altijd goed ter dienst.”

In mijn boek duid ik op absoluut niet integere handelingen van Allen Dulles, een ander prominent lid van de Warren Commissie. Hij droeg meerdere petten en handelde daar ook naar: uiterst opmerkelijk in een gevoelige zaak als deze. Steeds duidelijk wordt dat Dulles kennelijk niet de enige was… Hoe geloofwaardig is het rapport van de commissie nog? Hoe objectief waren de onderzoeksresultaten?

Op de foto (klik erop voor vergroting!) Gerald Ford tussen de andere leden van de commissie, bij de overdracht van het rapport aan president Johnson. Inzetjes: links salueert hij bij zijn aantreden als president, rechts ontmoet hij een half jaar voor zijn dood president Bush.


Newly obtained, previously classified records detail remarks made during a visit Ford made to one of Hoover’s deputies just three weeks after joining the panel. Ford: “Two members remained unconvinced that Kennedy had been shot from the sixth floor window of the Texas Book Depository.” In addition, three commission members “failed to understand” the trajectory of the slugs, Ford said. We all know Dulles wasn’t objective as well… How reliable are the conclusions made by this commission?

Robert A. Maheu overleden 0

Robert A. Maheu is op 4 augustus 2008 overleden. Hij speelt een interessante rol in de moordzaak. Maheu was een zakenman die zowel voor de FBI als voor de CIA (1955 tot 1970) werkzaamheden verrichte. In opdracht van de CIA contacteerde hij maffiosi als Roselli en Giancana met het verzoek mee te werken aan moordpogingen op Fidel Castro. In 1975 verklaarde hij voor de zogeheten Church Commissie over zijn rol in de onderhandelingen tussen de CIA en de maffia. Theorieën die ooit als ridicuul werden bestempeld zijn inmiddels allemaal onvoldongen feitelijk geworden, mede dankzij de ontboezemingen van Robert A. Maheu. Duidelijk werd dat er jarenlang warme banden werden onderhouden tussen de inlichtingendienst en de georganiseerde misdaad.

Op 21 juli 2008 stierf ook al Paul L. Bentley, de man die even na de moord op Kennedy Lee Harvey Oswald arresteerde in het Texas Theater. Op de foto staat hij helemaal rechts, de man met de sigaar. “Tijdens de arrestatie wist ik nog helemaal niet dat hij iets te maken had met de moord op Kennedy”, zou Bentley later verklaren. Hij werd 87 jaar.


Robert A. Maheu died this week. He was implicated in the plot to assassinate the Cuban dictator Fidel Castro in the early 1960s. At the request of the CIA, Maheu was to enlist the help of Mafiosi Johnny Roselli and Sam Giancana, who both had connections in Cuba. In testimony before the Church Committee, in 1975, Maheu told a lot of details of his role. Earlier this year, on July 21, Paul L. Bentley died. He was the agent that arrested Oswald in the Texas Theater.

CIA vervalste bewijs tegen Irak 0

De CIA blijkt niet alleen in de vorige eeuw volop clandestiene handelingen te hebben verricht. De Amerikaanse inlichtingendienst heeft in de aanloop naar de oorlog in Irak een brief van het hoofd van de Iraakse geheime dienst aan de Iraakse president Saddam Hussein laten vervalsen. De opdracht hiervoor kwam van het Witte Huis. Dat schrijft de Amerikaanse onderzoeksjournalist Ron Suskind in een nieuw boek, waaruit Amerikaanse media deze week citeerden. (bron: ANP)

De CIA zou in oktober 2003 een onbekend bedrag hebben betaald aan het voormalige hoofd van de Iraakse geheime dienst, Tahir Jalil Habbush, om het epistel te schrijven. In de brief, die gedateerd werd op 1 juli 2001, schreef Habbush dat Mohammed Atta, de vermeende leider van de terreuraanslagen van 11 september 2001, in Irak was getraind.

De brief, die enkele maanden later ’boven water kwam’, moest aantonen dat het bewind in Bagdad nauwe banden onderhield met het terreurnetwerk al-Qaeda. Het Witte Huis heeft de beschuldigingen van Suskind met klem ontkend. Klik op de foto voor een groter exemplaar: Bush tijdens zijn toespraak aan het volk, direct na de eerste bommen op Irak, op 19 maart 2003.

Opnieuw komen smerige zaakjes van de CIA in de openbaarheid. Het doet geen goed aan het toch al niet betrouwbare imago en het bevestigt eens te meer dat het helemaal niet zo gek idee is: de inlichtingendienst van het machtigste land ter wereld dat zich bezig houdt met praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat doen ze nu, en dat deden ze in 1963 ook al. Leestip: Tim Weiners Legacy Of Ashes (in Nederlands Een Spoor Van Vernieling).


American journalist Ron Suskind’s new book is about the Bush White House’s manufacture of “evidence” and the faking of a Saddam Hussein/al-Qaeda connection. The book claims that the White House ordered the CIA to forge a back-dated, handwritten letter from the head of Iraqi intelligence to Saddam Hussein. Clandestine activities by the CIA… Not only in 1963!

Oswald en Golovachev 0

In de afgelopen jaren heb ik ontzettend veel afbeeldingen gezien van Oswald. Je denkt op een gegeven dat je ze allemaal wel hebt gezien, maar af en toe loop je weer eens tegen een mooi nieuw exemplaar aan. Zoals deze: klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Niet alleen een mooie foto: ook een hele bijzondere. Het is een in het geheim door de KGB (Russische inlichtingendienst) genomen foto van Lee Harvey Oswald (links), met informant Pavel Golovachev, een vriend van Oswald. De foto is genomen op Pobedy Ploshad, het Triomfplein, nabij Oswalds appartement in Minsk (Victory Square, in correspondentie van Oswald).

Golovachev werd min of meer gedwongen maandelijkse verslagen uit te brengen aan KGB-kolonel Golubtsov en zijn medewerker Alexander Fedorovich Kostikov. In de zomer van 1961 vertelde hij Oswald van die activiteiten: meer daarover in het boek.

Lee Harvey Oswald werd goed in de gaten gehouden, dat blijkt eens te meer uit deze foto. Na de val van de muur werden naast foto’s onder andere transcripten van afgeluisterde gesprekken en notitieboeken vol tijdsaanduidingen vrijgegeven door de Russische equivalent van de CIA.


KGB surveillance photo of Lee Harvey Oswald and KGB confidential informant Pavel Golovachev taken on Victory Square near Oswald’s apartment. Golovachev was forced to spie on his best friend - he told Oswald about it in the summer of 1961.